aluminco projects-fasa

Mbweni House

Νταρ Ες Σαλάμ, Τανζανία
  • W450Ανοιγόμενο – Ανακλινόμενο Θερμομονωτικό Σύστημα
    Υψηλές ενεργειακές επιδόσεις
  • SL200Συρόμενο Θερμομονωτικό Σύστημα
    Μέγιστη οικονομία χώρου
  • SH700/750Συστήματα Ρολού

Η πρόκληση

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένα διάμηκες «κουτί μέσα σε ένα κουτί» και βρίσκεται διαγώνια στο οικόπεδο για να εξασφαλίσει μια μακρά θέα με βάθος. Είναι ένα πλήρες διπλό σχήμα, με διπλές όψεις και μια ανεστραμμένη στέγη πάνω από μια επίπεδη οροφή.

Το εσωτερικό «κουτί» του κτιρίου παραμένει ορθογώνιο, ενώ το εξωτερικό στρώμα προεξέχει από τις δύο πλευρές προς τον κήπο, δημιουργώντας έναν σταυρό. Το εσωτερικό έτσι προστατεύεται από τον άμεσο ήλιο, αλλά ο εξωτερικός τοίχος είναι επίσης διαπερατός και επιτρέπει μια χαλαρή ποιότητα φωτός και ένα ελκυστικό μοτίβο φωτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ανεστραμμένη οροφή συλλέγει το νερό της βροχής σε μια μεγάλη δεξαμενή για οικιακή χρήση και ένα πάρκο ηλιακών συλλεκτών στην οροφή παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό.

Το πράσινο ολοκληρώνει το συνολικό σκηνικό του κτιρίου και εξασφαλίζει ένα βέλτιστο μικρόκλιμά, καθώς ο σκληρός εξωραϊσμός ελαχιστοποιείται και η στρατηγική βλάστηση λειτουργεί ως σύστημα σκίασης και φιλτραρίσματος. Συνολικά, αυτό οδηγεί σε μια βιώσιμη και ανθεκτική σύνθεση.

Το αποτέλεσμα

Η γοητεία ενός συστήματος αλουμινίου ALUMINCO έγκειται στον καθαρό, λιτό σχεδιασμό του αλλά και στη πρακτικότητα και ευκολία στη χρήση σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Εκτός από την ιδιόμορφη προσέγγιση του Colonial Planters’s House, ο σχεδιασμός επαναπροσδιορίζει επίσης στοιχεία της παραδοσιακής τυπολογίας του Coastal Swahili House. Οι βεράντες, τα loggias, τα μπαλκόνια και οι γκαλερί που αποτελούν μέρος της διπλής πρόσοψης, δημιουργούν έναν ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ του κήπου και του εσωτερικού. Επιτρέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, αναδεικνύοντας την περίπλοκη και πλούσια κατάσταση του «κατωφλίου» που υπάρχει στην τοπική αρχιτεκτονική και υποστηρίζει τον τρόπο ζωής των Σουαχίλι. Για τον λόγο αυτό, οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ οι ιδιωτικοί χώροι διανέμονται και χωρίζονται στον δεύτερο όροφο. Συνολικά, το παραδοσιακό παραθαλάσσιο σπίτι Swahili και το παραδοσιακό σπίτι Colonial Planters’s αποτέλεσαν έμπνευση για το Mbweni House. Ο σχεδιασμός του ανταποκρίνεται στο κλίμα και είναι μετάφρασή αυτών των παλαιών στυλ αρχιτεκτονικής αλλά γίνεται με σύγχρονο τρόπο, παρέχοντας την άνεση και το κύρος του 21ου αιώνα.