aluminco projects-fasa

The Nidus / Παθητική κατοικία

Καλαμάτα, Μεσσηνίας
  • SL2900Συρόμενο Θερμομονωτικό Σύστημα Με Εκτροπή
    Κορυφαίες επιδόσεις
  • SL2700Ανασυρόμενο Θερμομονωτικό Σύστημα
    Στενά πλάτη προσόψεων για ανοίγματα μεγάλου μεγέθους
  • W450Ανοιγόμενο – Ανακλινόμενο Θερμομονωτικό Σύστημα
    Υψηλές ενεργειακές επιδόσεις
  • W4750Ανοιγόμενο – Ανακλινόμενο Θερμομονωτικό Σύστημα
    Κορυφαία ενεργειακή αναβάθμιση

Η πρόκληση

Γεωμετρικά, έχει χρησιμοποιηθεί ένα παιχνίδι ξύλινων όγκων έναντι της λευκής βάσης, που μέσα τους κρύβουν λειτουργικούς χώρους, όπως το wc, η γκαρνταρόμπα και τα ψηλά ντουλάπια της κουζίνας. Μορφολογικά, συναντάται συχνά το μοτίβο των “κλαδιών”, ως αναφορά στη φύση και στη φωλιά, δημιουργώντας ένα στοιχείο ταυτότητας και ενοποίησης της αισθητικής σε διαφορετικής λειτουργίας χώρους.

Τα πολύ μεγάλα ανοίγματα εντείνουν την αίσθηση της επαφής με τον περιβάλλοντα χώρο και λειτουργούν θετικά στη διαχείριση του εσωτερικού κλίματος της κατοικίας, εφόσον προσφέρουν ισχυρά θερμικά φορτία στο εσωτερικό τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατά τους θερινούς μήνες, όπου ο ήλιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο ύψος, οι κατάλληλα διαστασιολογημένοι εξώστες και προστεγάσματα αποκλείουν την ηλιακή ακτινοβολία από τους εσωτερικούς χώρους. Σε συνδυασμό με τη ισχυρή μόνωση και την υψηλή αεροστεγανότητα του κτιρίου, ανακόπτονται  οι ροές ενέργειας μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων και διευκολύνεται η παραγωγή και συντήρηση συνθηκών άνεσης σε κάθε έκφρασή της, οπτική, θερμική και εν τέλει λειτουργική, ολοκληρώνοντας την αίσθηση της φωλιάς σε μη οπτικές συνθήκες.

Η πρόσοψη Metalksin Xpand έντυσε ιδανικά το κτίριο, απαντώντας αισθητικά και ενεργειακά στις απαιτήσεις του έργου. Τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου παρέχουν μια σύγχρονη πινελιά στο κτίσμα, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν λόγω της σχεδίασής την κάλυψη των μεγάλων ανοιγμάτων και συνεισφέρουν στη διάχυση του άπλετου φυσικού φωτός εσωτερικά.

Το αποτέλεσμα

Αξιοποιώντας στο έπακρο αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου κτιρίου (πέτρινη κατασκευή) και εκείνων του οικισμού (αμφιθεατρική ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση κ.λπ.), διαμορφώθηκε μια μεταλλική προέκταση με γυαλί, για να φιλοξενήσει τις πιο εξωστρεφείς δραστηριότητες (φαγητό και ξαπλώστρα).

Η μεταλλική κατασκευή διακρίνει ξεκάθαρα τη σύγχρονη προέκταση, παίρνει μια απόσταση εξωτερικά, αλλά συνδυάζεται με τα στοιχεία της δεκαετίας του 1980 (δοκοί από σκυρόδεμα και κολώνες) στο εσωτερικό. Το πλέγμα του χαμηλώνει σταδιακά το ύψος του υπάρχοντος κτιρίου, αφήνοντας το τζάμι να προσφέρει την απαιτούμενη διαφάνεια προς τον οικισμό και το γύρω τοπίο, σχηματίζοντας ταυτόχρονα βεράντα για τον επάνω όροφο.